Interfejs w dodatku został w znacznym stopniu zmieniony i udoskonalony. Jest mniejszy a zarazem bardziej funkcjonalny.
Dodatkowo, każda rasa ma trochę inny interfejs.
WYGLĄD INTERFEJSU KAŻDEJ RASY
Seraphim
UEF
Cybran
Aeon
INTERFEJS
1. Posiadane surowce
zielone - masa
pomarańczowe - energia
2. Jakieś tam przyciski
górny rządek - flary, znaczniki
dolny rządek - włącz/wyłącz minimapę, zmień kolor wyświetlany na mapie, bilans surowców, widok militarny/zwiadowczy, menu 'Kółek'
Kółka - okręgi wyświetlane wokół jednostek oznaczające zasięg ich dział, radaru etc. Sporo fpsów podobno żrą.
3. Minimapa - dostępny jest tylko widok kartograficzny. Okienko można przesuwać, zmniejszać, zwiększać po całym ekranie, np. można umieścic sobie minimapę na środku ekranu (czego jednakowoż nie polecam )
4. Menu / zadania i inne szity
5. Tablica wyników, limit jednostek, czas gry
6. Skrót do Commandera, wolni inżynierowie, wolne fabryki
7. Opcje budowy
8. Kolejka budowy (BO - build order)
9. Opcje budowy
10. Skład (zaznaczenie)
11. Ulepszenia
12. Rozkazy (idź, atakuj...)
ULEPSZENIA - UPGRADE
A. Zakładka ulepszeń
B. Część do ulepszania (lewe ramię, plecy, prawe ramię)
C. Rodzaj ulepszenia
SZABLONY - TEMPLATES
Nowy interfejs pozawala na zapisywanie SZABLONÓW, czyli zapisać grupę budynków pod jednym kliknięciem myszki.
Zdjęcie powyżej ukazuje co można zapisać jako szablon - wieżyczka otoczona murem.
JAK ZAPISAĆ I WYWOŁAĆ SZABLON
Najpierw zaznaczamy grupę budynków, które mają stanowić szablon. W tym przypadku jest to wieżyczka otoczona murem (info o budynkach widać pod literką B). Następnie klikamy przycisk Zapisz szablon (A).
Aby wybudować szablon należy zaznaczyć ACU lub inżyniera, następnie kliknąć na Szablony (A) i wybrać szablon z listy (B). Będzie on zapisany pod jedną ikonką. Następnie należy wybrać miejsce budowy (C).
Możesz zmienić nazwę szablonu, zmienić ikonkę, przypisać klawisz lub nawet wysłać go do innego użytkownika! Wystarczy kliknąć na ikonkę prawym klawiszem myszki.
Nick w GPGNet: Brodziuch
Klan: Dark Souljas
Wysłany: Czw 13 Gru, 2007 16:10
Niezłe. Pomysł z szablonami jest całkiem dobry
_________________ Intel Core Quad 2.40GHz, 4GB RAM Geil 800MHz, Asus Radeon HD3870x2 1GB 820MHz/1802MHz @ 855MHz/1910MHz. Sprzedam 7600 GT z pasywnym Silent Pipe II 256 MB kontakt na gadu
Nick w GPGNet: Kosai_
Klan: TFU
Nazwa w steam: kosai93 Pomógł: 18 razy Wiek: 17 Dołączył: 04 Kwi 2007 Posty: 2316 Skąd: przybywam?
Wysłany: Czw 13 Gru, 2007 18:48
4 magazyny masy (zeby okrązyc mexa)
obstawa PG fabryki (4 rzadki po 4 pg tworzace kwadrat)
shield generator polaczony z 4 t2 pg
t1 pd tank (to co na obrazku)
Nick w GPGNet: Krissos Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 328 Skąd: Z Polski
Wysłany: Czw 13 Gru, 2007 18:59
kosai napisał/a:
t1 pd tank (to co na obrazku)
Właśnie po co się to robi? Jeżeli ktoś gra dobrz to i tak rozwali to t2 mobile tml albo t1 arty? Na pewno utrudni to sprawę zwykłym tankom, ale z tego co patrzyłem mało jest graczy, którzy tak budują.
BTW używacie skrótów klawiszowych do budowy budynków? Jak się to robi?
Nick w GPGNet: TA-Forever
Klan: NUU Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył: 01 Lip 2007 Posty: 146 Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 15 Gru, 2007 13:32
Krissos napisał/a:
Właśnie po co się to robi? Jeżeli ktoś gra dobrz to i tak rozwali to t2 mobile tml albo t1 arty? Na pewno utrudni to sprawę zwykłym tankom, ale z tego co patrzyłem mało jest graczy, którzy tak budują.
w TA to było bardziej przydatne, ale tu też się często opłaca obudowywać PD. Przecież wielu graczy to tępaki, którzy widząc takiego PD nie wyciągną wniosków i nie rozwalą go od góry, tylko wybiorą metodę na chama, która jest bardzo nieopłacalna (skuteczność muru zależy też od rasy przeciwnika, wydaje mi się, że Cybranie jako używający lasera mają najgorzej - np. mantisami i nosorożcami)
Krissos napisał/a:
BTW używacie skrótów klawiszowych do budowy budynków? Jak się to robi?
naciskasz "b", podświetlają się literki przy jednostkach do wybudowania i wybierasz konkretną literkę. Ja tego nie używałem ale chyba zacznę.
[ Dodano: 16 Gru 2007 12:05 ]
mam pytanie, jak jest z kolejnością budowy w szblonach?
_________________ pierwsza 45 w SC
Prawdopodobnie najlepszy Aeon na świecie
Nick w GPGNet: Kosai_
Klan: TFU
Nazwa w steam: kosai93 Pomógł: 18 razy Wiek: 17 Dołączył: 04 Kwi 2007 Posty: 2316 Skąd: przybywam?
Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 13:57
ee sam nie wiem. jak zaznaczylem murki i pd naraz to najpierw murki sie budowały a pd na koncu. mysle ze to zalezy od kosztów lub przeznaczenia budynku.
Nick w GPGNet: TA-Forever
Klan: NUU Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył: 01 Lip 2007 Posty: 146 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 14:29
eeno przydałoby się mieć możliwość ustalania kolejności, np. w wymienionym przypadku 4 t2 pgenów i tarczy ja bym preferował pgen, tarcza, 3 pgeny. Albo na wysuniętych placówkach t2 pd, radar, tmd, t2 pd... dużo jest takich przypadków
_________________ pierwsza 45 w SC
Prawdopodobnie najlepszy Aeon na świecie