Zamierzam kupić nową karte myślałem o hd 4850 1gb.
Ale czytałem że nawet sup com fa 1gb bierze dopiero od 22 cali monitora.
Chcę aby chodził mi na full bez większych zcinek. max 430zł.
Nick w GPGNet: Deldrinov
Klan: TFU
Nazwa w steam: deldrin666 Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 608 Skąd: Tychy
Wysłany: Pon 16 Sie, 2010 15:15
Gandal132 napisał/a:
Ale czytałem że nawet sup com fa 1gb bierze dopiero od 22 cali monitora.
to nie ma nic do rzeczy ja mam podobny monitor (do tego, który masz) i nic takiego sie nie dzieje a 1GB pamięci w grafice to chyba tylko wykorzystują super-hiper najnowsze gry i programy do edycji 3D (mi fa poszło na radku z 128MB pamięci).
Poza tym kto Ci takich bzdur nagadał, że monitor ma wpływ na wydajność komputera?
Nick w GPGNet: Kosai_
Nazwa w steam: kosai93 Pomógł: 18 razy Wiek: 17 Dołączył: 04 Kwi 2007 Posty: 2314 Skąd: przybywam?
Wysłany: Pon 16 Sie, 2010 15:55
Deldrinov napisał/a:
Poza tym kto Ci takich bzdur nagadał, że monitor ma wpływ na wydajność komputera?
spróbuj podpiąć słabą kartę pod billboard - już ci mówię, że będzie się cięło jak cholera.
zasada jest prosta - im więcej ma pikseli, tym lepszej potrzebujesz karty - a dokładnie więc potrzebujesz jednostek pixel i vertex shaderów na karcie
zastanówmy się nad tym. co charakteryzuje kartę?
pamięć karty - karta zapamięta więcej wierzchołków i tekstur. pamięć karty to takie jakby cache dla procesora.
vertex shadery (shadery wierzchołków) - zwykle im większy ekran, to widać więcej jednostek - czyli więcej wierzchołków do obróbki na raz
pixel shadery (shadery pikseli) - im więcej pikseli, tym więcej obliczeń trzeba robić na raz żeby obliczyć kolor danego piksela..
więc im większy ekran (większa rozdzielczość)- to potrzeba więcej shaderów, ale na przykład im więcej różnych rodzajów jednostek, tekstur w lepszych rozdzielczościach, bardziej szczegółowych modeli - tym więcej pamięci ORAZ shaderów.
jeśli gra się przycina, to znaczy, że albo shadery nie wyrabiają, i 'nadganiają' zaległości w zacięciach, ALBO karta ma za mało pamięci i w zacięciach 'doładowuje' tekstury, które się nie mieściły na przykład. albo jeśli problem jest po stronie procesora - za dużo jednostek i pocisków - proc zwalnia, brakuje ramu - proc przerzuca w pamięć podręczną, co też spowalnia itd itp. jest dużo możliwych źródeł ścin.
Nick w GPGNet: Kosai_
Nazwa w steam: kosai93 Pomógł: 18 razy Wiek: 17 Dołączył: 04 Kwi 2007 Posty: 2314 Skąd: przybywam?
Wysłany: Pon 16 Sie, 2010 15:58
Kris Dourel napisał/a:
a kto wam takich bzdur nagadał lololol. Rozdzielczość a nie monitor! ZOMFG
ofc billboard ma 'większe' piksele - ja miałem jednak na myśli dobry billboard - czyt. duży i małe piksele, czyli rozdzielczość tez duża, np taki jak te ekrany na ścianie w NASA
K_D: nvm, doszlismy z kosa do porozumienia na voice, anyway monitor moze byc każdy, od bilbordów po monitory z doopy
kos: chodziło mi po prostu nie o rozmiar monitora ale raczej o rozdzielczość ofc ;D (która zależy od ustawień użytkownika, 1600x1200 moge odpalić praktycznie wszędzie - K_D)
Nick w GPGNet: Nie mam
Wiek: 17 Dołączył: 21 Sie 2010 Posty: 17 Skąd: Okolice Gliwic
Wysłany: Sob 21 Sie, 2010 22:25
Do monitora 17 cali wystarczy Ci GeForce 8800 GTS 512. Kupno takiej karty do pozostałych podzespołów to strata pieniędzy. Do 4850 dodatkowo musisz kupić markowy zasilacz co najmniej 450W (np. Chieftec A135-450S).
Jeżeli chcesz, by SUP działał płynnie i bez zwalniania - kup lepszy procek. Jeżeli masz tam socket AM2 (lub am2+) to warto zastanowić się nad 3 rdzeniowym phenomem. Ceny Phenomów poszły niewyobrażalnie na dół (nawet o kilkanaście-kilkadziesiąt dolarów).
Patrząc jednak na Twojego kompa - nie inwestował bym w niego więcej jak ~300-400 zł. Strata kasy. Lepiej troszkę zaoszczędzić i kupić nowego kompa. Wymiana karty - jak napisałem - wiąże się także z wymianą Twojego słabego zasilacza.